Artikelen opgeslagen onder 'Nieuws'

Pool Polle is terug!

Jawel beste mensen,

Ik ben al weer enige weekjes terug in mijn bescheiden moeke-landje! Mag ik u allen hartelijk danken voor de interesse voor dit webwerkje tijdens de afgelopen maanden! Wat er verder met deze site gaat gebeuren is nog een raadsel, maar het domein blijft in ieder geval bestaan!


Add comment March 5th, 2006

Plezierig Parkeren!

Ook Krakow heeft, zoals ongeveer elke stad van een beetje formaat, een gebrek aan parkeerplekken, voornamelijk in het centrum, waar een belachelijk ingewikkeld systeem van zones en betaalmethodes gehanteerd wordt. Vindt je wel een plekje, dan betaal je daar een bescheiden fortuin voor, en ben je verplicht je heilige koe na twee uur ergens anders te stallen.

Parkeerplezier!

Een paar kratjes als garantie..Buiten het oude stadscentrum is parkeren vrij, maar nog steeds zijn plekjes schaars. Daarom gebruikt de locale bevolking een grappige methode om een eindelijk veroverd plekje bezet te houden, vergelijkbaar met het handdoekje-over-strandstoel fenomeen dat door veel Nederlanders aan de Spaanse costa’s gebruikt wordt.

Zo worden kratjes, pionnen, stukken hout, signaaltape, ladders, emmers en planken gebruikt om de parkeerplek na het wegrijden “te reserveren”. Het leuke is dat deze manier nog blijkt te werken ook, een enkele bruut daargelaten…Brute parkeerder!


Add comment January 16th, 2006

Huishoudelijke mededeling!

Uw webloggert is commercieel gegaan, en heeft zich aangemeld voor het veelgebruikte Google Adsense programma…

Reden hiervoor is ten eerste uiteraard omdat er een in mijn geval bijzonder bescheiden zakcentje mee verdient kan worden, en ten tweede ben ik gewoon nieuwsgierig naar de zakelijke kant van het internet, met al haar advertentie en marketingtechnieken, en is dit een klein persoonlijk experimentje.

Ziet u her en der een gekke slogan opduiken, dan is het ditmaal niet mijn persoontje met een gekke gepubliceerde ingeving, maar een bannertje uit het Google advertentieprogramma. Om de overlast zo bescheiden mogelijk te houden heb ik de kleurtjes van de advertenties zoveel mogelijk aangepast aan de zwart-wit-rode stijl van deze website. Alhoewel opvallen een belangrijke factor is om mensjes te verleiden ben ik nog niet bereid voor een paar centen een hele layout te verpesten, althans, niet op dit puur persoonlijke webwerkje!

Afijn, klikt u zich vooral suf op zulk soort teksten, en help Polleke de winter door :


Add comment January 15th, 2006

Nowa Huta!

Ten oosten van Krakow’s oude stadscentrum ligt Nowa Huta, een van de meest bekende en met haar 200.000 inwoners grootste buitenwijken. Ik pakte onlangs een trammetje bracht een bezoekje aan dit interessante stadsdeel.

Oude tijden kameraad!

Nowa Huta (Nieuwe Staalwerken) werd in 1949 op een ongerept stuk grond gebouwd, als centrum van zware industrie waar de lagere sociale klasse hun socialistische boterham konden verdienen. De opzet van de wijk is met haar concept van “neighbourhood units” uniek, en een schoolvoorbeeld van sociaal-realistische architectuur. Zo moest elk blok flats de beschikking hebben over basisfaciliteiten als een speeltuin, een buurtsuper en een basisschool.

Kaartje! De publieke staalindustrie groeide in 20 jaar uit tot grootste in het land, maar zou nooit echt kunnen overleven vanwege het feit dat de benodigde kolen en ijzererts van ver aangevoerd moesten worden. De helaas weinig soepele transformatie van de economie (van planning naar marktwerking) heeft in Nowa Huta dan ook haar sporen nagelaten; De staalfabriek, die logischerwijs aan een merendeel van de bewoners van de wijk werkgelegenheid bood, moest sterk inkrimpen, en hoewel de ontslagregeling voor Poolse normen zeer redelijk was, verloren de meeste arbeiders hun stalen handdruk in de periode van hyperinflatie.

Voor iedereen een balkonnetje in het zonnetje! Zodoende rees de werkeloosheid in de wijk, stroomde deze leeg, en verloederde de zo idealistisch opgezette arbeiderswijk tot een afschrikkende getto. Tot 5 jaar terug was Nowa Huta een paradijs voor volkse paupers, drugsdealers, akelig rechtse kaalkopjes en Russische maffia.

De afgelopen jaren schijnt dit wat veranderd te zijn, en begint ook het Krakowiaanse stadsbestuur in te zien dat de wijk een enorme toeristische potentie bezit. Ook de Poolse yup heeft dit stadsdeel ontdekt; Het is tegenwoordig hip voor enkele zlotys een hele etage van een oude flat op te kopen en hier voor een kapitaal aan lichte houten vloeren, designbadkamers, RVS en zitzakken in te pompen.

Een veelbelovende ontwikkeling, omdat ondanks de vaak nog steeds belabberde staat van de gebouwen de wijk absoluut allure heeft; Ruim van opzet met brede straten, intiem met talloze binnenplaatsjes en de groenste wijk van Krakow door de vele parken. Al met al ben ik benieuwd hoe Nowa Huta er over 10 jaar uitziet, en ik hoop dat de historische waarde van de huidige architectuur in alle veranderingen een beetje gerespecteerd zal worden!

Meer info :
Nowahuta.info | http://www.nowahuta.info/index.shtml
Oude kiekjes | http://www.zyciekrakowa.pl/nowahuta
Nowahuta.pl | http://www.nh.pl/english/index.htm

Bron plaatje 1 | Bron plaatje 2 | Bron plaatje 3


Add comment January 15th, 2006

Winterwonerland!

Winterkiekjes zijn te vinden in onder de categorie “Fotoreport”, of klik hier….


Add comment January 14th, 2006

Bevroren Bigos!

Samenwonend met 2 charmante Poolse vrouwtjes wordt ik regelmatig verrast en verwend met allerlei typisch traditionele hapjes en drankjes.

Duivels Druivensap!

Zo zwerven er op het moment meerdere flessen sterk alcoholisch druivensap door het huis; Bijzonder zoete doch smakelijke Hongaarse “wijn” in een achterlijk grote fles met schroefdop en voorzien van een prachtig zegel.

Verder was ik laatst op zoek naar mijn sleutels, verstrooid als ik is een regelmatig terugkerend ritueel. Bleken deze vanwege het handige keycord gebruikt te worden bij de bereiding van een pannetje “Bigos”!

Bevroren Bigos!

Jawel, dit gerechtje, bestaande uit een mengseltje van zuurkool, witte kool, ui, specerijen en aardappels schijnt stukken beter te smaken wanneer het meerdere malen sterk van temperatuur wisselt. Door het buiten op de vensterbank te plaatsen bevriest het gerecht in no-time, waarna het weer fijn opgewarmd kan worden. Afijn, ik wist op slinkse wijze mijn sleutels terug te kapen en kon zodoende op pad. Bij terugkomst s’avonds stond er een bordje van deze brei op me te wachten, ik moet zeggen dat het er, zoals gebruikelijk in dit land, weer niet uitzag, maar allerminst slecht smaakte!

Een receptje om deze Poolse specialiteit zelf te kunnen brouwen vindt u alhier


Add comment January 14th, 2006

Delicate Delight!

Hoewel ik het normaliter een beetje te Nederlands vindt om over prijzen te praten, kan ik natuurlijk niet ontkennen dat het Poolse prijsniveau voor veel “Westerse” buitenlanders behoorlijk aantrekkelijk is.

Sushi Sensation!

Ikzelf sta regelmatig met het schaamrood op de kaken als dit weer eens lauwerend ter sprake komt in het gezelschap van een Pool(se), die met een salaris dat uiteraard aan het prijsniveau is aangepast helemaal niet zo te spreken is over het bedrag dat voor een pakje peuken of een glas bier gevraagd wordt; Zulk soort producten zijn voor de gemiddelde Pool gewoonweg duur.

Bij wijze van uitzondering toch een bescheiden woordje over iets dat in Nederland voor mij als braaf student absoluut een luxe is, en hier zonder problemen kan : Een avondje upperclass te dineren, in een trendy sushibar! Vandaar dat Chris en ik onze kans hier schoon zagen toen we op zoek waren naar een lekker avondmaaltje, tijdens ons tripje in Wrocław.

Dit restaurantje is het vermelden waard vanwege het bijzonder mooie maniertje waarop de delicate gerechtjes geserveerd werden. Nee, geen topless Aziaatje, maar een prachtig waterwerkje dat de hele bar omsingelde. Hierin voeren houten bootjes, met per schuitje een gerechtje, geserveerd op een gekleurd schaaltje. Zag je wat lekkers voorbij komen dobberen, dan pakte je dat simpelweg van het bootje. Afrekenen ging aan de hand van het aantal schaaltjes, per kleur een prijsje. Simpel en smakelijk, en de bootjes vormen een stijlvol alternatief op de lopende band die in veel andere sushibars gebruikt wordt.

Voeg hieraan toe een prachtig strak doch sfeervol, licht interieur vol bamboetinten, lekkere Japanse biertjes en leuke achtergrondmuziek en een geslaagd avondje dineren was een feit!

Adres van dit establishmentje :

Straat | ul. Odrzańska 17/1a (ingang vanaf ul. Nożownicza)
Openingstijden | 12:00/23:00
Website | http://www.sakana.pl/


Add comment January 14th, 2006

Wonderschoon Wrocław!

Begin deze maand brachten we een bescheiden bezoekje aan de stad Wrocław, ook wel Breslau genoemd in Duitse tijden.

Herfstfoto van Rynek, het prachtig opgelapte marktplein.*

De stad wordt doorkruist door de Oder, en ligt in het zuidwesten van Polen. Met een zelfs voor Pjotr Modaal spotgoedkoop treinkaartje in de hand brengt een intercity je binnen 4 uur direct van Krakow naar Wrocław Dworzec Główny (CS).

Krakow staat over het algemeen bekend als één van de mooiste steden in Polen. Een tweede stad in dit rijtje moet dan wel Wrocław zijn : Mijn indruk na 3 daagjes rondslenteren was bijzonder positief, en de gelijkenissen met mijn huidige woonplaats zijn talrijk. Zo is het centrum van beide steden een simpelweg indrukwekkend marktplein, en worden beide steden doorkruist door een rivier, wat vele prachtige bruggetjes en indrukwekkende vestigingswerken oplevert.

Zowel Krakow als Wrocław zijn oude handelssteden, wat in oude tijden veel knaakjes opleverde, en dit is nog steeds terug te zien in prachtige herenhuizen en enorme kerken. De extra glamour die Krakow kreeg door eeuwenlang als hoofdstad van Polen te functioneren werd door de duiters (jawel!) in Wrocław gebracht ; Tijdens de driedeling van het Poolse land (vanaf 1795) kwam de stad buiten de Poolse grenzen in Duitse handen, die er erg veel goede werken deden ; Universiteiten werden opgericht, verharde wegen aangelegd, fatsoenlijke riolering etc. Helaas werd veel van dit spul in de tweede wereldoorlog weer verwoest, maar na een halve eeuw renoveren ziet het er nu weer prachtig uit!

Afijn, we verbleven in een knus hostel dat op een paar langharige bekpekkertjes na zo goed als leeg was, en verkenden vanuit deze uitvalsbasis onder meer wazige housetentjes, de lokale sushibar, de dierentuin (u leest het goed), een prachtige lokale fruitmarkt en maakten lange wandelingen door het prachtige centrum en omliggende groene, nu vooral besneeuwde wijken. Bovenstaande avonturen worden nader beschreven in enkele andere berichtjes op dit webwerkje!

Al met al was het een bijzonder geslaagd tripje, en kan ik iedereen een bezoekje aan deze stad aanraden!

Meer informatie over Wrocław is te vinden op :

Wikipedia | http://nl.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82aw
Startpagina | http://wroclaw.pagina.nl/
Officiele site | http://www.wroclaw.pl/ms/english/

Bij de weg : Plaatje is gekaapt van Wikipedia…


Add comment January 14th, 2006

Draadloos interpret!

Het appartementje hier in Krakow is eigenlijk van alle gemakken voorzien; Stromend water, warme douche, verwarming, dubbelglas en prachtig parket. Alleen internet ontbrak nog, dus dat werd in oktober aangevraagd, en is recentelijk geïnstalleerd! Jawel, het was even wachten, maar dan heb je ook wat!

Aanleggen van dit grapje ging weer op een typische manier ; Er kwamen in totaal drie mannen langs, waarvan er 1 het modem meebracht, de ander een koffertje met gereedschap, een derde kerel toverde een antenne uit zijn rugzak. Na een kopje koffie ging de eerste aan de slag, toverde met wat kabels en configureerde het zaakje. Daarna nam hij de toeschouwende plek van de tweede knaap in, die aan de slag ging met zijn boormachine en een subtiel gaatje boorde in het kunsstof kozijn en de buitenmuur, om zodoende de antenne op te kunnen hangen.

Het was even wachten voordat dit stukje zendtechniek daadwerkelijk geïnstalleerd kon worden, de derde knakker kwam na een kwartiertje langs met de laatst benodigde hardware, schroefde het geheel vast en vertrok weer zonder meer dan drie woorden gesproken te hebben.

Al met al een hele operatie, die in tegenstelling tot alle “ik-heet-handige-Henk-en-doe-het-zelf” ADSL-pakketen in Nederland dus een enorme mankracht blijkt te moeten kosten. Afijn, ik ben blij dat mijn nerderige activiteiten nu binnenshuis uitgevoerd kunnen worden, Uitzendinggemist.nl wordt regelmatig bezocht voor een terugblik op het Nederlandsche nieuws, en dit webwerkje kan met iets grotere regelmaat bijgewerkt worden!

Routertje ertussen, en delen maar!

Hatseflats, antenne!


Add comment January 14th, 2006

Studiereview!

Tijd voor een vergelijking tussen mijn Nederlandse ervaringen en mijn tijd hier in Polen betreffende de officiële reden voor mijn verblijf hier in Krakow: De studie aan de Akademia Ekonomiczna!

De Universiteit

Vooraf moet opgemerkt worden dat ik in Nederland aan een HBO studeer, en hier op een universiteit rondslenter. Bovendoen betreft het natuurlijk mijn eigen subjectieve ervaringen, die nogal gekleurd kunnen worden door de wisselende kwaliteit van de automaatkoffie, het al dan niet vroege opstaan, het aantal uren genoten nachtrust, weersomstandigheden en bijna-ongelukken op de heenweg.

Mijn studentenkaartje

Een opmerkelijk zaakje is de beruchte Poolse bureaucratie, die ook in het onderwijs fijntjes verweven is. Zo krijgt iedere student per schooljaar een mooi groen boekje, INDEKS genaamd. Hierin staat de studie beschreven, wat personalia, en verder een zestiental lege vakken. Deze vakjes dienen aan het einde van het studiejaar allen voorzien te zijn van een stempel dan wel handtekening. Voor al deze signeer en stempelsessies wordt aan het begin en einde van een semester een kantoortje geopend, 2 weken lang van 08.00 tot 18.00, met een uurtje pauze rond lunchtijd, en woensdag rustdag. In dit kantoortje vinden we twee vlijtige dames, ijverig in de weer met stempelkussen en balpan. Alles leuk en aardig; tot zover een charmant cultuurverschilletje.

Totdat je beseft dat de universiteit 20.000 studenten heeft, die allemaal op moeten komen draven voor het eerste stempeltje. Wat dus enorme rijen oplevert, met wachttijden van meerdere uren.

Verder is er tijdens de lessen een vrij formele sfeer. Zo spreek je de docent alleen aan na opsteken van hand, wordt je geacht niet te eten, drinken, praten, al te luid met je papieren te rommelen of te laat te komen. Allemaal fatsoensregels die in Nederland ook van toepassing zijn, maar toch niet zo netjes nageleefd worden als hier.

Wat de inhoud van de colleges betreft; iedere docent heeft uiteraard zo zijn eigen aanpak, die varieert van het letterlijk oplezen van duffe definities tot het bijzonder actief betrekken van de studenten in een open discussie. Ook het niveau verschilt per vak, de nadruk ligt echter overal op een theoretische aanpak, wat op een universiteit normaal is. Wat tegenvalt is de kennis van de Engelse taal, docenten hebben vaak problemen zaken goed onder woorden te brengen, zijn moeilijk te verstaan door een verschrikkelijk accent of praten gewoonweg geen woord Engels. Zo zijn mijn lessen Polish for Beginners in het Pools, wat gerust een uitdaging genoemd mag worden.

De faciliteiten zijn zeker goed te noemen; schone klaslokalen, aanwezigheid van projectors en beamers, en in het historische hoofdgebouw vele sfeervolle studieruimtes met charmant ouderwetse bankjes, grote ramen en koperen kandelaars. Examens worden gewoon in de klas gehouden, de Poolse studenten zijn bij het afleggen van toetsen verplicht keurig in pak of in rok op te komen draven. Tijdens deze examens wordt er altijd enorm veel gespiekt.

Goedkoop boekje!

Wat lesmateriaal betreft lopen de uitgevers hier een aardige duit mis : Van elke businessbijbel ligt er een prachtige kopie in de bibliotheek, die de student enkele dagen kan lenen om het pak papier bij de copyshop te laten kopiëren. Wat mij betreft een prachtige oplossing; De gemiddelde managementpil kost de Nederlandse student al een flinke smak Gronings geld, hier in Polen geldt dezelfde prijs, maar moeten studenten het met een vierde van het Neerlandsch inkomen zien te redden. Zeker als mijn ervaring is dat vaak maar een paar hoofdstukjes uit het gehele boek gebruikt worden loont het dus om voor enkele zloty’s een duplicaatje te laten drukken.

Verder is de bibliotheek goed georganiseerd en redelijk uitgebreid, is er bijna altijd wel een computer vrij, zijn er meerdere garderobes, en is het eten in de kantine bijzonder goed : Niks geen ranzige kroketjes of verpakte boterhammen, maar gewoon aardappelen, vlees en groente, verse soep en knapperige broodjes, alles voor een voor iedereen betaalbaar bedragje.

Speciaal voor buitenlandse studenten is er het IPO, het International Programmes Office. Dit kantoortje wordt bemand door 10 charmante dames, die al giechelend, scheldend of luid telefonerend op elk probleem een oplossing verzinnen.

Al met al valt er dus niet veel aan te merken op de Akademia Ekonomiczna Krakow, op de wat omslachtige administratieve zaakjes na, en kan ik deze universiteit van harte aanbevelen voor al uw buitenlandse studieavontuurtjes!


1 comment December 8th, 2005

Pink Polen…

Gisteren zijn er door een akelige fanatiekeling enkele honderden posters in de stad opgehangen met de vertaalde slogan “Stop de perversie”, waar mee wordt bedoelt dat homoseksualiteit een halt toegeroepen moet worden.

Naast de door de politie gewelddadig onderbroken “roze” protestmarsen van vorige maand is dit het zoveelste teken dat de vrolijke Poolse nicht en zijn vrindjes het niet bepaalt gemakkelijk hebben in dit homofobe landje.

Homoseksualiteit is geen probleem voor de verstandige, ruimdenkende Pool maar wordt hier door de tegenwoordig bijzonder populaire lompe rechtse partijen gezien als een ongeneesbare ziekte. De net iets minder achterlijke, maar massaal vertegenwoordigde Pool associeert homoseksualiteit onmiddellijk met pedofilie.

Dit alles schijnt te verklaren te zijn uit het behoorlijk strenge katholieke geloof waar een groot deel van de natie zich, vooral wanneer het zo uitkomt, aan onderwerpt. Maar wanneer het veroordelen van iemands privé-leven al zo belangrijk is, en in de politiek religieuze argumenten de boventoon voeren, waarom zijn er dan zo weinig stemmen tegen bijvoorbeeld het feit dat bijna alles op zondag geopend is, dit tevens de drukste winkeldag is, het jaarlijkse Durex-onderzoek uitwijst dat het Poolse volkje zich massaal vanaf het 15e jaar een slag in de rondte neukt en vertoonde zeepreclames gemakkelijk als softporno geclassificeerd kunnen worden?

Mij maakt het allemaal weinig uit, maar het streng veroordelen van één, uitermate persoonlijk onderwerp en het sluiten van de vrome ogen voor elke andere kwestie doet wel een beetje hypocriet aan.

Afijn, ik verbaas me hier als tolerante, ahum, vooral nonchalante Nederlander over de in het algemeen agressieve houding tegenover homo’s en lesbo’s, en ik hoop dat Polen in de komende jaren niet alleen doorgaat met de economische vooruitgang, maar ook op sociaal vlak wat progressie boekt.

Enkele links met betrekking op deze roze materie :
COC Nederland
Belgische Homosite
Amnesty
Homolobby


2 comments December 5th, 2005

Polleke & the Pierogi-factory!

Afgelopen weekend werd het knusse appartementje omgetoverd tot een klein Pierogi-fabriekje!

Ik hoor u denken; Pierogi, is dat niet die Italiaanse bandenfabrikant? Neen, het betreft hier een traditioneel Pools hapje, dat te omschrijven valt als enorme gevulde ravioli. De vulling kan bestaan uit een mengseltje van ui, kaas en kool (de Russische variant), met gekookt gekruid gehakt (Poolse variant), met paddestoelen (Herstvariant) of met kip-kerrie-ketjap (Polle’s variant). In feite kan je alles wat je in je koelkast hebt, wat nog niet al te veel witte pluizen bevat of te groen uitslaat, door de blender halen en gebruiken als vulling.

Piorogi wordt in Polen vrij sober geserveerd ; Wanneer dit gerecht bestelt wordt in een restaurant krijg je een bord met een stuk of 7 bleke, smakeloos uitziende, buitenaards gevormde meelbrokken voorgeschoteld, eventueel besprenkeld met wat waterige jus met stukjes aangebrande ui. Geheel in de traditie van de gehele Poolse keuken smaakt ook dit gerechtje gelukkig een stuk beter dan het eruit ziet!

Afijn, vrijdagavond werden de voorbereidende werkzaamheden verricht; Zo werden enorme teilen en pannen met vulling gekookt, gebraden en gebakken. Deze werden hierna in de koeling gezet om de kruiden een nachtje in te laten te trekken.

De volgende dag kwam het gebruikelijke vriendentuig langs om een handje toe te steken bij het fabriceren van de werkelijk piorogies. Deze worden van rondjes deeg gevouwen, men neme een cirkeltje deeg in de hand, kwakt hier een lepel vulling in, vouwt het geheel á la taco dubbel en “plakt” de randjes zorgvuldig dicht. Het meest leuke van al deze keukenpret is de gezelligheid die het gespeel met voedsel met zich meebrengt; met een stel vrienden zitten klooien om die oversized poolse pasta in elkaar te frutselen, beetje rommelen met meel en melk, proefsessies met een pilsje en peukje erbij, al met al een aangename tijdsbesteding

Voor enkele foto’s van bovenstaande kookpret verwijs ik u door Fotoreport, meer specifiek, naar deze pagina!


1 comment December 4th, 2005

Sponsorbezoek

Afgelopen week had ik alweer hoog bezoek, ditmaal in de vorm van pa en moeke! Jawel, speciaal overgevlogen uit mijn geboortelandje, met een koffer vol interessante exportproductjes, waaronder een stapel bralbladen, stroopwafels en strooigoed!

Het was een groot plezier mijn verwekkers in ons appartementje te ontvangen, niet in de laatste plaats omdat ze zich zo goed aan wisten te passen aan mijn studentikoze levenswijze. Zo werd er vrolijk meegedaan met het consumeren van halve liters pils, vonden de warme gevulde wijntjes gretig aftrek, konden de bestelde pizza’s niet snel genoeg arriveren, en werd zelfs een bezoekje aan mijn favoriete loungetentje gewaardeerd!

Naast het feit dat het natuurlijk leuk was mijn ouders weer te zien, had dit bezoekje uiteraard nog meer voordeeltjes, te noemen lekkere dineetjes, leuke bezoekjes aan nog onbekende bezienswaardigheden en talloze smakelijke kopjes koffie in diverse prachtige cafeetjes. En terecht sprak moeke al vanaf aankomst schande van het afgetrapte schoeisel waar ik immer in rondslof, om ijskoude voetjes in het vervolg te voorkomen werd er dus meteen een keurig paar stevige leren stappers gesponsord, waarvoor nogmaals hartelijk dank!

Verder wilde ik eigenlijk nog melding maken van een incident dat eigenlijk niet door de beugel kan, maar aangezien publicatie hoogstwaarschijnlijk tot gevolg zal hebben dat mijn naampje onmiddellijk uit het testament getypexed wordt, houden we dit geheimpje binnen de familie! Bottomline blijft dat het leuk was om een indruk te kunnen geven hoe ik mijn tijd hier beleef.


1 comment November 30th, 2005

Wodka, connecting people…

Eerder sprak ik over barre weekendjes en alcoholische avondjes : Voor een bescheiden voorbeeld van zo’n berucht avondje, leest vooral dit berichtje!

Het afgelopen weekend, zaterdagavond kwamen er twee vrienden op visite, om gezellig een drankje te drinken. Een kleine beschrijving van dit opvallende stel : een 2 meter lange, hip gebrilde breedgeschouderde Pool, en een kleine, doch nog meer gespierde goedlachse Slowaak. Het beloofde een alcoholisch avondje te worden…

Slowaakse Piotr, ontmoet tijdens een eerdere vakantie in dit lollige landje, had al groots gesproken over de zuipcompetitie tussen Slowakije en Polen, als ik het goed begrepen heb zit het als volgt : Waar de gemiddelde Pool normaliter al door het leven gaat met een in Nederland illegaal promillage aan alcohol in zijn bloed, doen de Slavische broeders er nog een proostje bovenop, en gaan net zo vrolijk verder met hun nog uitzichtlozere bestaan. Jawel, zoek het verband!

En dan mijn persoontje. Noem me een watje, maar normaal ben ik een, zeker voor een student, gematigd drinker ; Je doet mij plezier met een potje bier of een fijn glas wijn. Sterker spul smaakt me niet, doet mijn bescheiden maagje van streek raken en maakt me moe. Afijn, leg dat maar eens uit aan deze bezoekende homies, die met een donderse fles vodka en twee pakken sap op de stoep stonden te glunderen!

Het bleek niet nodig de wodka eerst even te laten rusten in de vriezer, en mij enig uitstel van executie te geven : Onder vrije vertaling van het motto “Het is buiten g*dver al koud zat, dat spul is g*dnondeju al op temperatuur gekomen, nu is het verd*mme tijd voor ons om warm te worden” werden de shotglaasjes tevoorschijn getoverd, en kon het feest beginnen!

Uiteraard mocht er niet met dit duivelse godenvocht gerommeld worden, en moest het magische goedje maagdelijk puur naar binnen geslagen worden, een bescheiden slok sap diende enkel om achteraf de barre nasmaak weg te werken. Afijn, de eerste drie shotjes bleken nog wel te verteren, en me vooral niet te laten kennen gaf ik zelf voor de vierde maal aan dat er tussen de schuine grappen een breakje gemaakt moest worden, om onder luid gebrul van de oerkreet “Banja!” het volgende glaasje achterover te werken.

Ik zou graag een meer gedetailleerde beschrijving van de verder avond willen geven, maar vrees dat dit onmogelijk is vanaf het moment dat de spijsvertering een beetje begon te werken. Wel viel aan de hand van bonnetjes, gemorste sausresten en bezopen getuigenverklaringen nog te reconstrueren dat we besloten na de eerste liter een broodje kebab te gaan scoren om de opgekomen honger wat te stillen, op de zwalkende terugweg de dorst alweer op begon te komen, daarom besloten werd de locale nachtwinkel een bezoekje te brengen, mijn pinpas blijkbaar verloren werd door deze in de gleuf van het geldmachine te laten zitten, ik na het soldaat maken van de tweede fles lijkbleek en doodmoe was, de heren door Anna een geïmproviseerd slaapplekje aangeboden kregen op slaapbank en muf matras, en de avond voor mij eindigde in een delirium van wodkadampen en roze olifantjes.

Over de traumatische zondagochtend die volgde wil ik niet al te veel uitwijden, ik denk echter dat ik de omzet van medicijnboer GlanoSmith met mijn consumptie van wondermiddel Panadol een stevige impuls heb gegeven.

Nagekomen mededeling voor moeke : U hoeft zich voor de rest geen zorgen te maken, en kunt zelfs trots zijn op zoonlief: met al die glazen sap waren de vitamientjes voor die dag weer mooi binnen!

2 comments November 28th, 2005

Redactionele praktijen!

De actieve internetter heeft zich de afgelopen 2 weken vast geërgerd afgewend van zijn beeldscherm. Niet alleen bij het doorlezen van de baggersite van Peter “Popiejopie Politiek” R de Vries, maar ook bij het bezoeken van het Dzien Dobry webwerkje!

Frequente updates bleven uit, fatsoenlijke bezoekersaantallen lieten ook op zich wachten: Het aantal “kijkers” daalde naar een ondergronds niveau gelijk aan Talpa’s molpraktijken. Tijd voor excuses hiervoor, en wel in de vorm van enige achtergrondkennis betreffende de redactionele praktijen van dit grapje.

De lapjes tekst voor dit gebeuren worden bijna altijd in het weekend geschreven, vaak op brakke zaterdagochtenden of lamluie zondagmiddagen, en in de loop van de daaropvolgende week gepubliceerd. De afgelopen weekenden heeft deze productie eigenlijk een beetje stilgelegen, niet omdat er niets was om over te schrijven, maar omdat uw correspondant d’Oustbloque door voorgaande nachtbrakerijen de gehele dag niet in staat was een fatsoenlijk verslag te schrijven. Schande!

Indeed, maar ik beloof beterschap : Aangezien de nacht hier tegenwoordig om half vier des middags begint is er lekker wat tijd me knus naast de straalkachel te nestelen, en de nodige verhaaltjes te schrijven alvorens de eerste gerstensapjes te openen!


Add comment November 23rd, 2005

Barre vooruitzichten…

Tot nu toe is het klimaatje me hier enorm meegevallen; Bijna elke dag een mooi zonnetje, temperaturen die nog niet onder de 10 graden kwamen, wat koudere nachten, maar over het algemeen heerlijk fris weer.

Dit schijnt te gaan veranderen, voor komend weekend is de eerste sneeuw gemeld, jawel! Deze kondigt dan ook meteen een van de strengst voorspelde winters in jaren aan, met temperaturen die tot min 20 graden zouden kunnen reiken! Que!?

Zulke temperaturen is uw verslaggever te plekke niet gewend! Sterker nog, enkel een vest en een fleecetruitje werden bij vertrek in de koffer gestopt! Niet uit gebrekkige landenkennis of al te haastig pakken, maar vanwege het simpele feit dat de garderobe niets warmers op de plank had dan longslieefjes en nette hempjes ; Iets anders is voor mij tot nu toe nog niet nodig geweest met mijn buitenvrees, een appartementje met C.V, een warm kantoor, hete klaslokalen en sowieso milde winters!

Binnenkort moeten er dus even wat gebreide truien, thermoboxers, geitewollen sokken en fatsoenlijke leren schoenen aangeschaft worden om de aankomende kou te trotseren! Helemaal met mijn dappere voornemen vooral de fiets naar de uni te blijven nemen; Polleke begeeft zich voorlopig nog niet tussen de opeengepakte hijgende kleumers in de tram! Voordeel van dit barre weer; het bier blijft tijdens het transport van buursupert naar koelkast op de juiste temperatuur!


2 comments November 16th, 2005

Fantastisch Fontys!

In Nederland studeer ik in Tilburg, op Fontys. Hier in Krakow ben ik echter als “independent student”, ofwel lamzak met teveel vrije tijd, die hierin graag toch nog wel iets nuttigs wil doen, en op zijn C.V. tenminste 1 langdurige buitenlandse ervaring vermeld wil hebben.

Normaliter zijn er allerlei prachtige beurzen en fondsjes die de internationale student op uitwisseling wat zuipsidie toeschuiven. Helaas kwam ik hier met mijn “onafhankelijke status” niet voor in aanmerking. Echter, mijn Tilburgse schooltje heeft een bescheiden constructie opgezet om deze zwarte schaapjes alsnog op te vangen. Herders van deze kudde zijn de medewerkers van Bureau Buitenlandstage.

Niet alleen zorgden deze sympathieke luitjes voor een spoedafhandeling van een keurige kosteloze internationale WA-verzekering, afgelopen week werd de pret nog versterkt toen ik een storting van de stichting op mijn bankaccount opmerkte! Jawel, na weken van aanpassen aan de lokale cultuur is er vandaag weer witbrood mét beleg!

Hoewel Fontys feitelijk geen enkele tegemoetkoming hoefde te verstrekken, blijkt uit de flexibele en relaxte houding van het Bureau Buitenlandstage dat Fontys de meerwaarde van een buitenlands studieverblijf duidelijk inziet, en niet moeilijk doet wanneer het aankomt op het verstrekken van wat motiverende middelen. Respect!


2 comments November 15th, 2005

Rita Jugend…

Grote vrind Roberto heeft de bijzonder gewaardeerde gewoonte me op de hoogte te houden van allerlei nieuwsfeitjes in Nederland. Zo stuurde hij vandaag de volgende foto door…

Rita Jugend...
Bron : Spits

Ik neem het ongetwijfeld weer veel te serieus allemaal, en niets tegen een terrechte kritische noot tegenover het harde handje van Verdonk, maar als ik mijn dochter toch zo in de krant zou zien staan zou ik haar geheel in trend op een enkele reis richting Auswitch trakteren, en pas weer terug laten komen wanneer ze er zelf ook van overtuigd is dat elke vergelijking met het facistische nazi-regime ongepast is, al is het alleen maar uit respect tegenover de slachtoffers.

Ik ben ook overtuigd van de “flaws” in het beleid van Verdonk, en draag initiatieven als 26000 gezichten een bijzonder warm hart toe, maar dit stelletje opgeschoten naive punkpubers, dat publiciteit scoort over de rug van de zwartste periode uit de recente wereldgeschiedenis is toch niet echt iets waar ik mee in kan stemmen.

Add comment November 8th, 2005

Maluch Art!

Enkele zelfgemaakte kiekjes van mijn favo karretje, waarvan er hier in Krakow nogal wat rondknorren!

Maluch!
Klik voor vergroting!

Maluch!
Klik voor vergroting!

Maluch!
Klik voor vergroting!

Maluch!
Klik voor vergroting!


Add comment November 7th, 2005

Polish Technology!

Logo! Polish Technology ontstaat wanneer er noodgedwongen goedkoop geïmproviseerd moet worden, omdat er iets kapot gaat of wanneer een relatief nieuwe techniek haar plekje veroverd in het dagelijks leven, en de oude situatie hier nog niet op voorbereid is. De bijzonder praktische, creatieve en kostenbesparende wijze waarop de benodigde aanpassingen uitgevoerd worden maken Polish Technology tot een uniek fenomeen!

Lichttechniek!
Onderstaand enkele voorbeelden van Polish Technology in en om het huis. Polish Technology is echter overal; Wellicht dat er in een vervolgbericht nog verder op deze interessante DHZ-stroming ingegaan wordt!

Stekkers!
Wat te doen als : Er een vervelend, tegen spatwater beschermend plastic klapje op het enige stopcontact van de badkamer zit, en je blijkbaar je haar wilt föhnen op hetzelfde moment dat je je benen elektrisch scheert? Dan breek je het klepje af, en voorzie je het stopcontact van een prachtig vooroorlogs verdeelstukje, waarmee je een overkill aan wattages door het simpele, potentieel gloedheet wordende gevalletje jaagt!

Nog meer stekkers!
En goed Pools voorbeeld doet uiteraard braaf Nederlands volgen!

Ontvangsttechniek!
Wat te doen als : Je tv wilt kijken, maar nog geen kabel kunt krijgen? Dan installeer je een schotelantenne waar NASA trots op zou zijn, met twee meter aan stalen sprieten, en geniet je, afhankelijk van weersomstandigheden en aanwezigheid van storende apparatuur als mobieltjes, van een matig tot ernstig vertroebeld beeld op de buis!

Afvoertechniek..
Wat te doen als : Je een wasmachine wilt neerzetten, maar nergens in huis een degelijke afvoer hebt? Dan zet je het geval in de keuken, en hang je de slang in de gootsteen! Simpel!

Internettechniek!
Wat te doen als : Er een internetverbinding gerealiseerd moet worden? Geef de installateur bij voorbaat het advies een stevige boor mee te nemen, lokaliseer in het complex de centrale kabelknooppunten, laat internetboer de boel openbreken en de nodige koperdraadjes aan elkaar knopen, en laat het hele gebeuren na afloop fijn in tentoongestelde status achter!

Electrotechniek!
Wat te doen als : De tuimelschakelaar van het stekkerblok kapot is, en een snelle noodreparatie met plakband niet het nodige effect heeft? Dan biedt een mooie fles wijn een keurige oplossing om het geheel alsnog voor langere tijd aan de praat te houden, om zodoende de aanschaf van een nieuw blokje fijn uit te kunnen stellen!


1 comment November 7th, 2005

De dag van de doden

Gisteren, 1 november, was een speciale dag in Polen. Namelijk Święto Zmarłych (Dag van de doden) ook wel Dzień Wszystkich Świętych (Dag van alle heiligen) genoemd.

Waar deze dag in Nederland wellicht alleen door een opportunistische cafebaas aangegrepen wordt een Haloween-avond te organiseren, ligt dat hier in Polen even anders. Hier wordt deze nationale vrije dag traditioneel gebruikt om familie op te zoeken in de geboorteplaats, en vaak gezamenlijk een bezoek te brengen aan de graven van overleden familie, vrienden, of gerespecteerde grootheden.

Dit jaar trokken ongeveer twintig miljoen Polen erop uit, naar familie en begraafplaats. De voorbereidingen voor deze dag waren al enkele dagen in volle gang; Zo was het station al een tijdje overbevolkt, zag je dit weekend hele volksstammen slepen met kaarsen en bloemen, en drukten de kranten op maandag kaarten af met de beste routes naar, en parkeerplaatsen bij de meeste grote en bekende begraafplaatsen.

Samen met Anna bracht ik s’avonds ook een bezoekje aan de grootste begraafplaats van Krakow, waar ettelijke duizenden kaarsen de vaak al eeuwenoude graven verlichten. Een indrukwekkend en uniek gezicht, ook de rustige, respectvolle sfeer die er onder de vele bezoekers, waaronder ook opvallend veel jeugd, heerste, was heel bijzonder.

Duizenden kaarsen op het kerkhof.


3 comments November 2nd, 2005

Polska bułka!

In het kader van de ongeïnspireerde nonsens : Wat te doen als u als uitgehongerde, moegestudeerde student honger krijgt, niet thuis bent en zodoende geen aanslag kunt plegen op uw voorraad noodles?

Dan bereid u, in samenwerking met de gastvrouwe, een heerlijke stel geimproviseerde Poolse tapas, en wel op de volgende wijze :

Men neme een aantal uitgedroogde stukjes brood, en besmeerd deze met het kliekje pastasaus uit de koelkast. Vervolgens neem je een uitgedroogd worstje (kielbasa) en snij je dit in plakjes, snipper tevens een uitje (cebula), en bak je dit alles vluchtig op.

Vervolgens wordt het geheel samengesteld, een sauzig sneetje brood bedekt met gebakken ui, daarop wat plakjes gebakken worst, het geheel wordt afgetopt met een onfatsoenlijk dikke plak kaas (ser). Deponeer dit alles in de oven, en wacht tot de kaas gesmolten is.

In dit geval leidde de snaaitocht tot een mooi universeel gerecht dat, geheel in de traditie van de officiële Poolse keuken, stukken beter smaakte dan dat het eruit zag, zodoende hebben we een mooi soortnaam voor dit hapje bedacht : Polska bułka, wat zoveel als “Pools Broodje” betekent. Smakelijk!


Add comment November 2nd, 2005

Bikers unite again!

Jawel, afgelopen vrijdag was de dag weer daar, tijd voor het maandelijkse fietsprotest!

De opkomst leek ongeveer gelijk aan die van vorige maand, wat boven de verwachting van de organisatie was sinds de temperaturen na vijf uur s’middags niet meer echt aangenaam genoemd kunnen worden. Polleke was verheugd met het verschijnen van de medestudenten die de suggestie mee te doen op een huurfietsje serieus hadden genomen!

Ditmaal was er zelfs ook, speciaal aangerukt voor nog vrolijkere sferen, een bejaarde bakfiets met geluidinstallatie. Prachtige pacifistische rastaklanken zorgden zodoende voor de muzikale ondersteuning! Ook leuk; de aanwezigheid van twee EHBO-fietsers, just in case! Tevens een mooie vooruitgang; Een stel skaters die voetgangers en ander stilstaand publiek razendsnel van een keurig pamfletje konden voorzien.

Ditmaal was een route over de belangrijkste verbindingsweg rond het centrum van Krakow uitgestippeld, een plan dat eerlijk gezegd niet echt doordacht op mij overkwam. Normaliter blijft de overlast voor de automobilisten beperkt tot enige minuten, omdat de gebruikelijke rondrit door het centrum genoeg afritten en omweggetjes heeft om het verkeer een eerlijk kansje te geven wat minder geduldig met “ons” protest om te gaan. Gezien het spitsuur leidde de bende trage fietsers op de voor auto’s bedoelde rondweg namelijk al snel tot een behoorlijke file, die ook op de radio vermeld werd.

Ik had het idee dat dit meer tegenstand dan sympathie opleverde, aangezien ook de trambanen, die normaal door “ons” ontzien worden, door al te gefrustreerde automobilisten gebruikt werden, en zodoende ook de braaf ov-ende burger de Sjaak was van ons protesttochtje. Toen een opgenaaide bestuurder de stoep als sluiproute koos, en de groep fietsers met een rotgang passeerde, hierbij letterlijk op een haar na een voetganger schepte en een lantaarnpaal licht raakte, was de maat blijkbaar vol.

Twee snel opgetrommelde motoragenten en een politiebusje dreven ons fietsers naar slechts 1 rijbaan, waar een tweede busje de weg versperde, en een ernstig gesprek met de officiële organisatoren plaatsvond. Zodoende vond de rest van de tocht onder begeleiding plaats, wat wel weer handig was bij kruispunten; er hoefden geen rode lichten meer genegeerd te worden om de hele bende toch in 1 keer over te laten steken!

Na twee uur en een laatste rondje over het marktplein was het tijd voor een heerlijk warm kruidenwijntje met nootjes in een nog warmer kroegje : Al met al was het weer een enerverend avondje, vrijdag 25 november staat de volgende tocht gepland!

Excuses voor de bijzonder brakke foto’s; mijn camera is volgens mij aan het einde van zijn latijntje aan het geraken. Binnenkort een update in “Fotoreport” met kiekjes van andere fotograven die meereden.

Uberfile!

Trompetoeter op de fiets!


Add comment November 2nd, 2005

Fotoreport Special

George

Fransman George van der Stichel (jawel, met wat Nederlandse roots) verblijft al zo’n twee jaar in Krakow, en heeft tijdens deze periode al vele mooie kiekjes geschoten. Aangezien George een vaak en graag geziene vriend aan huis is, hebben we een kleine selectie gemaakt om hier op Dzien Dobry te publiceren, waarvoor hierbij nogmaals dank!

Open een nieuw venster met de presentatie


Add comment November 2nd, 2005

Promomateriaal

Promomateriaal Fietsprotest

Bovenstaande flyer ligt, als de protestvrindjes de plannen goedkeuren, vanaf overmorgen bij de fietsenboer op de toonbank! Jawel! Overigens uitte moeke haar zorgen over al dit puberale relgedrag; Ik kan haar geruststellen, de acties zijn volledig legaal, vergunningen om op de moterwegen rond te toeren zijn verstrekt, en de organisatie van het geheel heeft prachtige disclaimers om zich van elk wangedrag te kunnen distantiëren!

Overigens, de Nederlandse vertaling van bovenstaand pamflet luidt als volgt : Kom op je fiets, skeelers of skateboard! Hoor jij al bij de Masie Krytycznej? (Critical Mass)


1 comment October 25th, 2005

Kil(le) Polen

Uiteraard breng ik fanatiek mijn recentelijk ingestudeerde woordjes in praktijk; een vrolijk Dzien Dobre hier, een welgemeend Dzienkujen Bardzo daar; Geen tongtwister wordt gespaard om me maar een klein beetje aan te passen, en niet helemaal als een lompe boer over te komen.

Het spijt me dan ook te moeten melden dat deze moeite blijkbaar tevergeefs is, of in ieder geval niet zichtbaar op prijs gesteld wordt : De reacties van de diverse winkelbediendes, kassajufjes en kebabverkopers zijn bijna allemaal even nors en chagarijnig. Ik heb me laten vertellen dat dit enkele redenen kan hebben, bijvoorbeeld :

- In de communistische geschiedenis van dit landje waren de winkeliers bijna oppermachtig; zij beschikten over de voorraden en konden zelf verkopen en ruilen wat ze maar wilden, de mensen stonden er toch wel voor in de rij. De aanpassing aan het meer kapitalistische westerse model blijkt voor sommige Sjakie’s blijkbaar nog steeds lastig, van service of klantvriendelijkheid hebben deze Freddo’s dan ook nog nooit gehoord.

- Het jonge personeel heeft de zware SP-jaren dan wel niet actief meegemaakt als winkelbediende, vaak hebben ze het al wel moeilijk genoeg met het huidige arbeidsklimaat. Het is namelijk absoluut mogelijk dat het depressieve jongedametje achter kassa 3 al drie jaar werkeloos is geweest na het behalen van haar doctoraat in Civiel Recht, en nu nog steeds voor bijna een euro per uur zit te bliepen in de buurtsuper. Daar wordt niemand vrolijk van.

- Krakow is een stad met enorm veel toeristen en buitenlanders. Ik kan me zo voorstellen dat je als shopmedewerker na de vijfde autochtone grapjas met verschrikkelijk accent wel uitgelachen bent, en alleen maar met afgunst kunt kijken naar het weeksalaris aan drank en junkfood dat die lange slungel om de dag in komt slaan.

Ik was van plan een mooi plaatje toe te voegen bij dit bericht, van een vrolijk lachende deerne uit een shop hier om de hoek; Jawel, een zeldzaam moment dus! Jammer genoeg werd deze actie bruut verstoord door een brullende en bar brede beveiligingsgorilla, die in het gebruikelijke onverstaanbare taaltje me de deur wees. Dat de dame in kwestie toestemming had gegeven interesseerde de bullebak blijkbaar geen bal. Helaas, maar ik blijf mezelf vrolijk voor gek zetten met mijn Poolse standaardzinnetjes! Do wiedzenia!


1 comment October 24th, 2005

Poolse Les 1 - Tellen

Jawel, vandaag het eerste deel van de snelcursus Pools, we beginnen met het tellen tot tien!

[FLASH] http://www.conversions.nl/tristan/images//tot%20tien%20tellen.swf , 460 , 240 [/FLASH]

Klik op “Begin!” om te starten. Herhaal de uitgesproken cijfers luidkeels! Hieronder de schrijfwijze van dit magische reeksje getallen.

een - jeden
twee - dwa
drie - trzy
vier - czetry
vijf - piec
zes - szesc
zeven - siedem
acht - osiem
negen - dziewiec
tien - dziesiec

Overigens, voor de fanatiekelingen onder ons, hier is een uitstekend gratis overhoorprogramma te vinden, Teach2000. En hiero zijn een paar bestandjes die ikzelf aangemaakt heb, om de meest standaardzaakjes uit de Poolse taal een beetje in te studeren. In het volgende deel van deze cursus volgen de dagen van de week. Succes!


Add comment October 24th, 2005

Kotler op de Fiets!

Binnenkort is het alweer zover ; Het 5de, en 2e fietsprotest dat ikzelf meemaak vindt dan plaats.

Schaduwpraktijken op de fiets!

Eerder berichte ik al over mijn plannen om ook een steentje bij te dragen in de organisatie van dit gebeuren, vooral wat promotie betreft. De volgende ideetjes zijn bedacht :

Verspreiding van flyers via fietsenzaken
Het idee is stapeltjes flyers via fietsenzaken (gevonden via de Poolse gouden gids) te verspreiden. Zo is het onder meer de bedoeling dat elke gerepareerde fiets een flyer om het stuur krijgt, en de klant in het standaard bij elk aangeschaft artikel verstrekte plastic zakje ook een flyertje gestopt krijgt. Zodoende wordt de doelgroep direct bereikt, op een enorm goedkope manier. Er wordt op gerekend dat de fietsenmakers behoorlijk sympathiek zullen reageren op de overigens volledig legitieme acties; wanneer de protesten daadwerkelijk resultaat hebben, en van Krakow een iets veiligere, fietsvriendelijke stad maken zullen zij er in ieder geval niet minder garen door gaan spinnen.

Massmailing via Yahoo-groups
Zoekmachine-monster Yahoo heeft een enorm aantal communities online, groepen mensen die de meest uiteenlopende interesses gemeen hebben, en gezellig samenkomen om hierover te chatten/mailen/bloggen in hun zelf aangemaakte virtuele ontmoetingsplaats.

Een snelle zoekactie leverde nu al snel een mooie doch vrij brede doelgroep op, jongelui in Krakow, met een vers aangemaakte Yahoo-ID kan ons pamflet razendsnel online worden geplaatst, en direct aan tientallen nieuwe potentiële gewonnen zieltjes doorgemaild worden.

Toeristisch fietstoertje Erasmus
Ikzelf maak als student aan de Economische faculteit deel uit van een internationale groep van 140 andere studievierende luitjes, het merendeel met een Socrates of Erasmusbeurs. Het ESN (Erasmus Student Network) organiseert allerlei leuke activiteiten om de studenten maar zo min mogelijk tijd over te laten houden voor daadwerkelijk gestudeer; van onbeschaamd lokaal zuipen tot leutig internationaal bodypainten. Een fietsprotestje is hier dus prachtig in te passen, al beschikken de meest mensen nog niet over een fiets.

Daarom kan men zich voor 10 zloty (dat is een knaak) inschrijven, krijgt men een huurfiets, een kaartje van de route en een gratis pilsje na afloop. Dit alles is kostendekkend te regelen, en wordt uiteraard verkocht onder het mom van gezellig op (fiets)pad met studiegenoten, wat rellen, en pilzen na afloop; Ofwel een studentendagje als geen ander!

Ik hoop met het uitvoeren van bovenstaande plannetjes de opkomst voor aankomende tocht nog meer te vergroten, enige echt cruciale factor is het weer; ik verwacht niet dat er veel mensen meedoen bij extreme kou of ernstige regen. Laten we er het beste van hopen!

Voor eerder berichtgeving, zie :

Dittum : Polleke op de fiets…
En dit ook : Bikers Unite!

Bij de weg, de officiële website van dit hele gebeuren is www.masa.cyklokrak.com.


Add comment October 23rd, 2005

Poolse Donuts

Overal in de stad, letterlijk op bijna elke hoek van de straat staat er wel zo’n gek handkarretje, met daarop een soort aquarium geplaatst.

Dit alles is de verplaatsbare vitrine en bescheiden verkoopruimte van een vaak al wat oudere vriendelijke vrouw, die haar “precle” aan de man probeert te brengen. Zie onderstaande foto (overigens geschoten door Jonathan tijdens zijn bezoekje alhier) voor meer smakelijke details.

De ronde, droge, harde en vrij smakeloze broodjes vinden in de ochtend vooral gretig aftrek bij de forenzende Pool, de lage prijs maakt het ook voor studenten een populaire ontbijt. Deze lokale lekkernij is verkrijgbaar in de smaken Naturel (Droog op zijn best), Zout (Dode Zee Zout-Zout), Sesam (Broodje met sesamzaad, eigenlijk best te eten) en Maanzaad (voor de liefhebbers). Aan het einde van de dag zijn al deze varianten ook in “Damn Dry” and “Toothbreaking Crispy” verkrijgbaar.

Heerlijk...

Add comment October 23rd, 2005

Franse Fratsen!

Voor het bezoek van Jonathan en Bianca hadden we twee andere geschikte luitje op bezoek, namelijk fransmannen Maxime en Gion.

Eerstgenoemde is een bekend en berucht huisvrindje, samen met zijn businesspartner brachten de lieden enkele nachten in “Hotel Paulinska” door, om tijdens dit bliksembezoek enkele interessante import-exportmogelijkheden te bekijken.

Zo was het olijke tweetal onder meer gefascineerd door de prachtige houdsnijwerkjes die vooral in het zuiden van dit wonderlijke land geproduceerd worden. Een kort ritje naar een gehucht 60 kilometer buiten Krakow bracht de Franse knaapjes, vergezeld door tolk en “tough negotiator” Anna naar een schattig fabriekje dat allerlei van deze toeristische snuiterijtjes produceert.

Aldaar werd de Renault volgeladen met maar liefst 148 houten schaakbordjes, van heel behoorlijke kwaliteit en in meertalige verpakking. Dat hier brood in zit mag duidelijk zijn; Via een bevriende retailer zullen de spellekes, met een Poolse inkoopprijs van ?? (censuur!) euro, voor een bedrag van circa 30 euro over de Franse toonbank gaan. Uiteraard moeten van de omzet wat benzinekosten en kleine overhead afgetrokken worden, maar het blijft een profitabel grapje.

De volgende businesstrip staat voor november in de planning, en zal al heel wat professioneler plaats gaan vinden; Ditmaal met een volle bestelbus (op LPG) heen- en terug en hopelijk zal de btw-bon nu niet vergeten worden. De overnachting kan in ieder geval weer hier plaatsvinden, uiteraard in ruil voor de gebruikelijke flesjes franse wijn!

Mooi stukje Poolse houtbewerking.

Maxime & Gion


1 comment October 23rd, 2005

Oant Moarn!

Bij veel luitjes bracht het meedelen van mijn vertrek reacties teweeg als “Huh, waar?”, “Krakow wat?” en “Hum, lekker goedkoop zuipen”.

Bovenaan dit lijstje van oerkreten stond echter de schreeuw “Ah man, fucking koud man daar!”. Aangezien dit tot nu toe reuze meevalt daarom even een update wat het weer betreft!

Het is hier al 2 weken bijzonder aangenaam terrasweer, met temperaturen zo rond de 20 graden. Van 10 tot 4 dan, want daarna doet de vrij frisse nacht alweer zijn intrede! Vorige week was er een iets minder weekend, met wat regen en een kil briesje.

Over het algemeen kan gezegd worden dat Krakow een middelmatig landklimaat heeft ; Koude winters, warme zomers en over het algemeen vrij weinig wind. Krakow is gelegen in een ondiep dal, in heuvelachtig gebied. Zodoende kan het voorkomen dat regenwolkjes moeilijk verder waaien, of juist tegen de bergen “botsen” en de stad niet bereiken. Verder stroomt de rivier de Wisla recht door de stad, wat s’avonds en s’ochtends mooie misttaferelen oplevert.

Tot dusver is het dus heerlijk vertoeven alhier, ik moet echter bekennen wel een klein beetje te vrezen voor de winter.. Maar zover is het nog niet; Eerst komt de prachtige “Golden Autumn”, de eerste vallende blaadjes kondigen haar intrede al aan!

Zonneschijn oh zo fijn!


Add comment October 11th, 2005

Blij in de rij…

U kent het wel, u als brave burger wandelt op uw gemakje door de supermarché, na uw mandje gevuld te hebben met het broodnodige en enkele beschaafde luxeproductjes sluit u aan in de rijd bij de kassa, om keurig af te rekenen.

Dan komt er een hoogstwaarschijnlijk bejaarde klant aan, die u ongegeneerd passeert, in het voorbijgaan nog even uw grote teen plet met de rollator, en zodoende eerder bij de caissière aan te komen en in kleingeld en gespaarde gelikte zegels afrekent.

In Nederland beperkt deze uitermate irritante groep medeshoppers zich voornamelijk tot de grijze rimpelsaurussen, een pauperende Anita daargelaten. Hier schijnt het echter een nationale volkssport te zijn zoveel mogelijk plekjes in een rij voor te dringen, mopperende medewachtenden compleet negerend, en grommend af te rekenen. Van keurige heer tot Breezerslet; De Polen schijnen een haastig volkje te zijn wanneer het komt tot de dagelijkse boodschapjes!

Blij in de rij...

Het is in ieder geval te merken dat het communistische achtergrondje van Polen dit volkje tot briljante voordringers heeft gemaakt; Tijd om dit SP-verleden te vergeten zou ik zeggen! Helaas ben ik nog niet in staat met mijn tien geleerde Poolse woordjes een zinnetje te construeren dat de voordringert in kwestie terechtwijst, maar mijn geliefde privetolk heeft me een mooi zinnetje geleerd, dat zeker wanneer een allochtoon het zegt bij de betreffende aso absoluut het schaamrood op de wangen zal brengen :

Pani tu nie stała! Pani nie jest w ciąży!

Uit te spreken als :

Pannie toenje stouwa! Pannie njest tsjanzje!

Wat een veelgebruikt communistisch Pools zinnetje is, in Nederlands :

Jij stond hier niet, en je bent ook niet zwanger!


2 comments October 11th, 2005

Pils Powerrrr!

Een verheugend studentikoos berichtje! Betreffende het goddelijke gerstenvocht dat ons, studerend tuig van de straat, en in de knusse kroeg houdt!

Alhier in hocuspocus Polskiland wordt uw Spa Bruin standaard in een wat genereuzer formaat verkocht en geserveerd, een flesje bevat hier namelijk maar liefst 0,5 liter. Wat natuurlijk al heel wat zuchtend opstaan van de sofa, gestrompel naar de koelkast, en gerinkel met glaswerk scheelt.

Recentelijk introduceerde de brouwert van het populaire pilsje Tyskie echter een nog comfortabeler en genereuzer formaat ; Duze Tyskie, wat zoveel betekent als “Donders grote Tyskie”. Op menig huisfeest ben je nu pas echt de man als je met een setje van deze flinke gele rakkers, met een inhoud van 0,66 liter aan komt zetten. Voor de arme sloebers onder ons; Ter introductie is dit reuzenbiertje gelijk geprijsd als zijn kleine broertje. Nazdrobjen!

Da family!

Pools Pils ; Tweemaal het Nederlandse formaat...


Add comment October 10th, 2005

Paint it black!

Hoewel ik de afgelopen week al genoeg met de verfrollert in contact ben gekomen, het gehele appartementje heeft namelijk een nieuw laagje ivoorwit gehad, was het vandaag tijd voor de finishing touch!

Een kastje en de tafel, beide vrij prominente objecten in het zitgedeelte, waren nu aan de beurt voor een verse coating. De kleur zal voor de luitjes die mijn Breedase casa wel eens bezocht hebben geen verassing zijn; Paint it black! Beide huisgenotten, smaakbewust als de dames zijn, waren zelf ook al met het idee gekomen dat wat zwart het juiste, strakke, bescheiden chique accentje zou geven. Vol enthousiasme zijn de meubelstukjes dan ook bekwast, morgen het tweede laagje, en de voltooiing van de complete makeover is nabij!

Black is beautiful


2 comments October 6th, 2005

Hooggeëerd bezoek!

Ik ben zelf nog maar amper gesetteld, of de eerste vrienden hebben al besloten me een bezoekje te gaan brengen!

Het hooggeëerd bezoek bestaat uit zuipvrindje Jonathan en partner Bianca, die de herfstvakantie aangrijpen om een reisje naar Krakow te ondernemen. Dit alles voor een schappelijk bedrag; Met genoeg ruimte en dekens in het appartement, een aangename bierprijs, en enig digitaal speurwerk dat betaalbare tickets opleverde via Easypret. Ondertussen heb ik zelf al voldoende kekke koffietentjes, barre barretjes en prachtige plekjes ontdekt om een weekje mee te vullen, het beloofd dus een aangenaam verblijf te worden!


1 comment October 6th, 2005

Polleke op de fiets..

Hoewel Krakow over een wijdversrpreid en behoorlijk betrouwbaar netwerk van bussen en trams beschikt, begeef ik me toch liever op de fiets door de stad.

Want je bent en blijft natuurlijk zo’n stugge hollander, die niet afhankelijk wil zijn van wat voor collectief vervoer dan ook, en liever zijn leven waagt op zijn stalen ros, dan enkele luie minuutjes te verliezen bij de busstop!

Nou ben ik een behoorlijke wegpiraat, en maak ik dankbaar misbruik van de vrijwel ontschendbare status die de fietser in Nederland geniet. Wellicht dat het daarom even extra schrikken was mijn eerste tochtje door Krakow te maken. Belachelijk slechte wegen doen mijn omafietsje kraken, bloedlustige taxichauffeurs jagen je met een smerige grijns op de bakkes de stuipen op het lijf, en de trambestuurder lijkt gefrustreerd te zijn niet van zijn rails af te kunnen wijken om je nogmaals van de sokken te sjezen.

Niet alleen de medeweggebruikers lijken het ernstig op mijn slungelige figuurtje voorzien te hebben, ook de Poolse ambtenaartjes hebben er blijkbaar geen Zloty voor over om de brave fietsende burger tegemoet te komen, en bijvoorbeeld een al aangelegd, en bijzonder zeldzaam fietspaadje een beetje fatsoenlijk te onderhouden.

Onderstaand kiekje schoot ik vlak bij mijn huisje ; Jawel, u ziet het goed, hier eindigt een vrij stijl fietspad zo’n twintig centimeter boven het snoeiharde betom. Ik kan u vertellen, dat is even schrikken als je s’ochtends met de slapers nog in je ogen, en bovendien gehinderd door de van de rivier overwaaiende mist naar beneden komt zoeven.

Poolse fietspaden...

Gelukkig ben ik niet de enige fietser die het zwaar heeft in deze stad, ik ontmoete namelijk een kerel die fietsprotesten organiseerd, elke laatste vrijdag van de maand, om aandacht te vragen voor de werkelijk belachelijke situatie waarin de cyclist zich hier bevindt. Uiteraard nam ik deel aan de protestrit van afgelopen vrijdag, wat naast een mooi toeristisch ritje rondom Krakow vooral veel getoeter, en dus leedvermaak voor “ons”, van de opgehouden automobilisten opleverde. Al met al een leuke, nuttige ervaring, volgende maand ben ik dan ook zeker van de partij. In de tussentijd wordt mijn prille marketingkennis aangesproken om het aantal van ruim 80 fietsers tot minstens 100 te verhogen bij de aankomende rit. Meer hierover in een nader bericht!

Zie tevens deze post in Fotoreport voor wat kiekjes van dit gebeuren.


1 comment October 6th, 2005
Kalender

June 2020
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Artikelen op maand

Artikelen per categorie