Wonderschoon Wrocław!

14 01 2006

Begin deze maand brachten we een bescheiden bezoekje aan de stad Wrocław, ook wel Breslau genoemd in Duitse tijden.

Herfstfoto van Rynek, het prachtig opgelapte marktplein.*

De stad wordt doorkruist door de Oder, en ligt in het zuidwesten van Polen. Met een zelfs voor Pjotr Modaal spotgoedkoop treinkaartje in de hand brengt een intercity je binnen 4 uur direct van Krakow naar Wrocław Dworzec Główny (CS).

Krakow staat over het algemeen bekend als één van de mooiste steden in Polen. Een tweede stad in dit rijtje moet dan wel Wrocław zijn : Mijn indruk na 3 daagjes rondslenteren was bijzonder positief, en de gelijkenissen met mijn huidige woonplaats zijn talrijk. Zo is het centrum van beide steden een simpelweg indrukwekkend marktplein, en worden beide steden doorkruist door een rivier, wat vele prachtige bruggetjes en indrukwekkende vestigingswerken oplevert.

Zowel Krakow als Wrocław zijn oude handelssteden, wat in oude tijden veel knaakjes opleverde, en dit is nog steeds terug te zien in prachtige herenhuizen en enorme kerken. De extra glamour die Krakow kreeg door eeuwenlang als hoofdstad van Polen te functioneren werd door de duiters (jawel!) in Wrocław gebracht ; Tijdens de driedeling van het Poolse land (vanaf 1795) kwam de stad buiten de Poolse grenzen in Duitse handen, die er erg veel goede werken deden ; Universiteiten werden opgericht, verharde wegen aangelegd, fatsoenlijke riolering etc. Helaas werd veel van dit spul in de tweede wereldoorlog weer verwoest, maar na een halve eeuw renoveren ziet het er nu weer prachtig uit!

Afijn, we verbleven in een knus hostel dat op een paar langharige bekpekkertjes na zo goed als leeg was, en verkenden vanuit deze uitvalsbasis onder meer wazige housetentjes, de lokale sushibar, de dierentuin (u leest het goed), een prachtige lokale fruitmarkt en maakten lange wandelingen door het prachtige centrum en omliggende groene, nu vooral besneeuwde wijken. Bovenstaande avonturen worden nader beschreven in enkele andere berichtjes op dit webwerkje!

Al met al was het een bijzonder geslaagd tripje, en kan ik iedereen een bezoekje aan deze stad aanraden!

Meer informatie over Wrocław is te vinden op :

Wikipedia | http://nl.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82aw
Startpagina | http://wroclaw.pagina.nl/
Officiele site | http://www.wroclaw.pl/ms/english/

Bij de weg : Plaatje is gekaapt van Wikipedia…


Artikel opgeslagen onder: Nieuws

Reageer

U moet inloggen om een reactie te plaatsen

Trackback  |  Blijf op de hoogte van de reacties via een RSS Feed
Kalender

June 2020
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente artikelen