Nowa Huta!

15 01 2006

Ten oosten van Krakow’s oude stadscentrum ligt Nowa Huta, een van de meest bekende en met haar 200.000 inwoners grootste buitenwijken. Ik pakte onlangs een trammetje bracht een bezoekje aan dit interessante stadsdeel.

Oude tijden kameraad!

Nowa Huta (Nieuwe Staalwerken) werd in 1949 op een ongerept stuk grond gebouwd, als centrum van zware industrie waar de lagere sociale klasse hun socialistische boterham konden verdienen. De opzet van de wijk is met haar concept van “neighbourhood units” uniek, en een schoolvoorbeeld van sociaal-realistische architectuur. Zo moest elk blok flats de beschikking hebben over basisfaciliteiten als een speeltuin, een buurtsuper en een basisschool.

Kaartje! De publieke staalindustrie groeide in 20 jaar uit tot grootste in het land, maar zou nooit echt kunnen overleven vanwege het feit dat de benodigde kolen en ijzererts van ver aangevoerd moesten worden. De helaas weinig soepele transformatie van de economie (van planning naar marktwerking) heeft in Nowa Huta dan ook haar sporen nagelaten; De staalfabriek, die logischerwijs aan een merendeel van de bewoners van de wijk werkgelegenheid bood, moest sterk inkrimpen, en hoewel de ontslagregeling voor Poolse normen zeer redelijk was, verloren de meeste arbeiders hun stalen handdruk in de periode van hyperinflatie.

Voor iedereen een balkonnetje in het zonnetje! Zodoende rees de werkeloosheid in de wijk, stroomde deze leeg, en verloederde de zo idealistisch opgezette arbeiderswijk tot een afschrikkende getto. Tot 5 jaar terug was Nowa Huta een paradijs voor volkse paupers, drugsdealers, akelig rechtse kaalkopjes en Russische maffia.

De afgelopen jaren schijnt dit wat veranderd te zijn, en begint ook het Krakowiaanse stadsbestuur in te zien dat de wijk een enorme toeristische potentie bezit. Ook de Poolse yup heeft dit stadsdeel ontdekt; Het is tegenwoordig hip voor enkele zlotys een hele etage van een oude flat op te kopen en hier voor een kapitaal aan lichte houten vloeren, designbadkamers, RVS en zitzakken in te pompen.

Een veelbelovende ontwikkeling, omdat ondanks de vaak nog steeds belabberde staat van de gebouwen de wijk absoluut allure heeft; Ruim van opzet met brede straten, intiem met talloze binnenplaatsjes en de groenste wijk van Krakow door de vele parken. Al met al ben ik benieuwd hoe Nowa Huta er over 10 jaar uitziet, en ik hoop dat de historische waarde van de huidige architectuur in alle veranderingen een beetje gerespecteerd zal worden!

Meer info :
Nowahuta.info | http://www.nowahuta.info/index.shtml
Oude kiekjes | http://www.zyciekrakowa.pl/nowahuta
Nowahuta.pl | http://www.nh.pl/english/index.htm

Bron plaatje 1 | Bron plaatje 2 | Bron plaatje 3


Artikel opgeslagen onder: Nieuws

Reageer

U moet inloggen om een reactie te plaatsen

Trackback  |  Blijf op de hoogte van de reacties via een RSS Feed
Kalender

June 2020
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente artikelen